Van tevoren

juli 16, 2018 admin

De meeste mensen die moeite hebben met opruimen en wegdoen, beginnen er pas aan als het echt niet anders meer kan. Ze gaan bijvoorbeeld verhuizen of krijgen een extra huisgenoot waar ze plaats voor moeten maken. Het ‘grote opruimen’ is een vervelende en vaak langdurige klus die met wisselend succes wordt gedaan (behalve als ze mij inhuren natuurlijk). Als het uiteindelijk goed is gelukt, is het effect en de opluchting vaak groot, en: “Had ik dit maar veel eerder gedaan, dan had ik er zelf ook langer profijt van gehad”.

Van tevoren opruimen en wegdoen… en niet wachten tot het moet. Natuurtalenten doen dat sinds hun jeugd, elke dag, als gewoonte. De gelezen krant in de papierbak, het roestige tangetje dat niet meer werkt bij het oud ijzer, het leuke bloesje dat helaas niet meer past naar een vriendin met een smallere taille en dito portemonnee en het gelezen boek naar een volgende lezer. Zo simpel is het en het kost ze tijd noch moeite.

Als een opruimactie veel rust, ruimte en inspiratie heeft gegeven, moet je dat gevoel gebruiken. Want voordat opruimen en wegdoen een gewoonte wordt, heb je namelijk discipline nodig. Het duurt namelijk maanden voordat iets een nieuwe gewoonte is. Je blijheid, enthousiasme, opluchting of wat het ook is kan je helpen om het vol te houden tot het moment dat je een nieuwe gewoonte hebt: ‘van tevoren’ opruimen en wegdoen.