Rituelen

oktober 1, 2018 admin

Ik had een mooie ontmoeting met Indra van den Berg, ritueelbegeleider bij Vormgeven en Voorgaan. We hadden afgesproken om te bekijken of we meer delen dan de twee dingen die we al hadden gevonden (een gemeenschappelijke vriendin en de wijk waar we wonen). En dat bleek inderdaad het geval te zijn.

Als ritueelbegeleider heeft Indra te maken met mensen die het afscheid van een overleden dierbare met zorg en aandacht willen vormgeven. Dat is een intensieve week waarin zij, behalve tijdens de dag van de uitvaart, ook verschillende rituelen uitvoert gedurende die week, bijvoorbeeld bij het sluiten van de kist.

We waren het erover eens dat er duidelijke parallellen zijn met mijn werk. Het fysieke opruimen dat ik met mijn klanten doe, is in veel gevallen voor hen ook een ritueel, zeker als de spullen verbonden zijn aan herinneringen of personen. Mijn rol is niet alleen zorgen dat het opruimen een beetje gestroomlijnd verloopt, maar ook om dat ritueel een waardevol moment te laten zijn. Dat doe ik graag, omdat het niet alleen mooi is, maar ook heel belangrijk.